Humanitarna medicinska odprava – Uganda 2023

 

Skupina šestih članov v sodelovanju s Sekcijo za tropsko in potovalno medicino se meseca junija 2023 odpravljamo na humanitarno medicinsko odpravo v Ugando, natančneje na otok Bwama, ki se nahaja na jezeru Bunyonyi na jugozahodu države. Tam stoji manjša klinika, ki je bila ustanovljena v sodelovanju s Sekcijo za tropsko medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Vodja naše odprave je Srđan Mančić, specialist urgentne in družinske medicine. Skupaj z reševalko mag. zdr. neg. Andrejo Prek, delata na NMP Vrhnika. Člani ekipe so še Federico Morassutti, zdravnik sekundarij, Jelka Ban, absolventka Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, Helena Mijoč, zobozdravnica pripravnica in Pija Smrekar, študentka 6. letnika Medicinske fakultete Univerze v Mariboru.

Revščina je v Ugandi velik problem. Ljudje si velikokrat ne morejo privoščiti hrane in osnovnih dobrin, poleg tega pa je tudi zdravstvo plačljivo. Prav tako je treba plačati prevoz do bolnišnice. Klinika na Bwami, kjer bomo delali mi, zagotavlja brezplačno zdravstveno oskrbo za vse, ki se tja zatečejo po pomoč.

V ta namen zbiramo sredstva za našo odpravo, saj je organizacija in izvedba odprave povezana z visokimi stroški. Poleg nakupa vse opreme, ki jo bomo potrebovali, bomo na kliniki dopolnili tudi lekarno, da bomo našim pacientom zagotovili ustrezno zdravljenje.

Imeli bomo tudi zobozdravstveno ambulanto. Bolnike s težjimi boleznimi bomo morali spremljati na celino do večje bolnišnice v mestu Kabale, pri čemer bomo za tiste, ki si tega ne morejo privoščiti, pokrili tudi vse stroške prevoza.

V ta namen zbiramo prostovoljne prispevke, ki bodo namenjeni organizaciji odprave in našemu delu na Bwami. Denar zbiramo preko TRR:

Univerza v Ljubljani

Medicinska fakulteta

Vrazov trg 2

1000 Ljubljana

TRR: SI56 0110 0603 0708 380

Sklic 250591

Namen: Za Ugando 2023 : številka odprave 250591 – Uganda 2023

 

Majhen delež je prispeval tudi naš klub NK Vrhnika. Veseli bodo vsake vaše pomoči in zagotavljamo, da bodo vaši prispevki uporabljeni v dober namen in da bodo pomagali tistim, ki so pomoči zares potrebni. Lahko nas spremljate tudi na naši facebook strani Uganda 2023.

 

Copyright © NK Vrhnika 2023 Izvedba: Erpium.com Erpium