ZGODOVINA

ZGODOVINA

Zgodovina nogometa v občini Vrhnika

Začetki

Začetki segajo v leto 1934, ko se je skupina možakarjev zbrala v takratni gostilni Pr’ Hočevarju in ustanovila NK Vrhnika. Najprej so igrali na prostoru, kjer je zdaj Mercator center. To je tako imenovani Mullayev travnik, kasneje pa so se preselili na Tojnice.

Na mesto sedanjega nogometnega igrišča so se preselili v 50. letih prejšnjega stoletja. Navdušenje nad nogometom je naraščalo. Skrb za klub je prevzela tovarna IUV, zato je klub začel nastopati pod imenom Usnjar.

Rezultatski vrhunec

Rezultatski vrhunec je bil dosežen leta 1969. Takrat je ekipa Usnjarja v tedanji drugi slovenski ligi osvojila prvo mesto v konkurenci moštev kot so bila Koper, Vozila, Primorje, Triglav, Domžale, Elan.

Takrat so treningi in tekme potekale v veliko skromnejših pogojih kot danes, a navdušenja nad nogometom to ni motilo. V tistem času se je na primer na tekmi s Triglavom zbralo več kot 1.500 gledalcev, kar se danes še na tekmah prve slovenske lige ne dogaja prav pogosto.

Začetki na Drenovem Griču

V 70-ih letih prejšnjega stoletja se je zamisel o športnem društvu porodila tudi na Drenovem Griču. Mladi nadobudneži so do tedaj igrali nogomet na ‘Piškovem snožet’, kasneje pa na že takrat opuščenem travniku ‘pr’ Rus’. Oprema je bila na začetku prepuščena iznajdljivosti posameznikov, vendar so začeli kmalu iskati ustrezno lokacijo za igrišče. Našli so ‘nikogaršnjo zemljo’, splošno ljudsko premoženje med bivšo železniško progo Ljubljana – Vrhnika in novonastalimi gradnjami ob tako imenovani Gasilski ulici. Treba je bilo le še ‘skupaj zorati graben’ in nastalo je igrišče za še nekaj več kot le mali nogomet. Tudi večni nasprotniki vsega okroglega so se pričeli umirjati, k čemur je največ pripomogla pozitivna energija krajana Mirka Grudna st. Zaradi njegove vloge pri spodbujanja nogometa na Drenovem griču – nogometašem je priskrbel tudi prve drese TIP-TOP (rumeno-modre barve) – se ga je prijel vzdevek ‘tehnični direktor’.

Lige

Leta 1977 je bila ustanovljena Rekreacijska temeljna nogometna zveza s sedežem na Vrhniki, ki je koordinirala delovanje nogometnih ekip cele Notranjske. V notranjski ligi so takrat nastopala moštva: Dragomer, Stara Vrhnika, Cerknica, Usnjar, Borovnica, Rakek, Podpeč in ekipa Notranjske.

Leta 1981 je bil Usnjar sprejet v Območno ligo – zahod, kjer je igral z moštvi Bele Krajine, Elana, Jesenic, Kočevja, Litije, Tabora, Vozil, Domžal in Ljubljane.

Ustanovitev športnega društva na Drenovem Griču

Na Drenovem Griču pa je julija 1981 tudi formalno zaživelo Športno društvo Dren Drenov Grič-Lesno Brdo – s pomenljivim imenom (ki spominja na staroslovenski izrek ‘Zdrav kot dren’). Ustanovljene so bile sekcije za posamezne športe (nogomet, košarka, alpsko smučanje, kolesarstvo, šah, balinanje, planinski izleti, namizni tenis in tenis). Že na drugi letni skupščini društva pa se je oblikoval tudi gradbeni odbor, ki je skrbel za gradnjo športnih površin in objektov. Po uspešni priglasitvi del pri občinskih upravnih organih, so dela stekla in kmalu je bil zgrajen nov društveni objekt. S prevzemom organizacije praznovanja tedanjega občinskega praznika v letu 1982 je društvo od občine za ta namen dobilo finančno pomoč. S pomočjo teh sredstev je bila poleg zgradbe zgrajena asfaltna ploščad, na kateri sta tako nastali igrišči za košarko in mali nogomet. Športni park so slovesno odprli 9. maja 1984.

V naslednjih letih zagnanosti in dobre volje ter številnih ur prostovoljskega dela ni zmanjkalo. Z novim zagonom, pomlajeno zasedbo uprave in veliko mero pomoči krajanov, krajevne skupnosti in občine, je društvo po vstopu v novo tisočletje povečalo asfaltno ploščad, jo opremilo z razsvetljavo in prenovilo klubske prostore (pisarno in sejno sobo). V letu 2009 je društvo med drugim zgradilo praktično povsem novo, veliko, travnato, nogometno igrišče, ki predstavlja izjemno pridobitev za kraj, občino in nenazadnje nogomet nasploh. To je tudi eden od temeljev za uspešno nogometno šolo za otroke.

Ženski nogomet

Leta 1993 se je na Vrhniki začel igrati tudi ženski nogomet. Ustanovljen je bil namreč Ženski nogometni klub Vrhnika. V svoji prvi sezoni so dekleta osvojila 2. mesto v Ženski nogometni ligi ter naslov pokalnih prvakinj za sezono 1993/1994.

Zaton IUV

Po zatonu dolgoletnega glavnega pokrovitelja nogometa na Vrhniki tovarne IUV, se je izgubilo tudi ime Usnjar. Klub je spet začel nastopati pod imenom NK Vrhnika.

Združevanje

Leta 2012 je bil izveden prvi poskus združevanja nogometnih klubov v občini (Vrhnika in Dren), a takrat neuspešno. V letu 2017 smo dobili za to novo priložnost. Od takrat je klub nosil ime NK Dren Vrhnika do pomladi leta 2023, ko se je preimenoval v NK Vrhnika.

(* delno povzeto po članku v Našem časopisu št. 435 z dne 29.2.2016 avtorja Mihajla Vujoševića)

Povezava do članka o knjigi “Zgodovina nogometa na Vrhniki” avtorja Lada Horvata – Laca, kjer je na voljo kar nekaj fotografij iz zgodovine našega kluba.

Sponzorji


VBH Gradnje Avto Aktiv GORDEJA ZAVAROVALNICA SAVA LPP ŠPAN BOTER RcG Pleško cars Macron Geoportal Dvig
Copyright © NK Vrhnika 2023 Izvedba: Erpium.com Erpium