Intervju: Jan Kragelj – trener članske ekipe

 

Prihodnost gradimo na mladih, domačih igralcih

Pred začetkom spomladanskega dela nogometne sezone 2021/2022 smo se pogovarjali s trenerjem, ki vodi člansko ekipo vrhniških nogometašev. Jan Kragelj, 36 letni nogometni strokovnjak iz Tolmina, ki je po izobrazbi diplomiran sociolog, ima jasno vizijo in polno zaupanje vodstva kluba, da popelje članski nogomet na višjo raven. A brez dobrega dosedanjega dela njegovih predhodnikov to ne bi bilo mogoče.

Morda bo za začetek nekoliko nenavadno vprašanje ampak vseeno, kaj počne diplomiran sociolog v nogometu? Kako je prišlo do tega?

Ja morda je res malo nenavadno ampak med mojo nogometno kariero sem nekako uspel izpeljati tudi študij do konca, priznam pa, da poleg nekaj mesecev obvezne prakse v resnici nikoli nisem opravljal tega poklica. Mi pa znanje, ki sem ga pridobil med študijem vsekakor pride prav tudi pri trenerskem poklicu. Glede na to, da sem praktično celo življenje v nogometu in da se mi je po končani aktivni športni karieri ponudila možnost, da z nogometom ostanem povezan kot trener, sem skozi leta tu zgradil svojo profesionalno pot.

Kot igralec ste ves čas nastopali za domač klub v Tolminu?

Tako je, začel sem od malih nog in nadaljeval vse do članskega nogometa, ko smo nastopali v drugi državni ligi. Žal mi je poškodba dokaj hitro preprečila nadaljnji razvoj in sem moral z igranjem prenehati kmalu po 25. letu starosti. Sicer sem še nekaj poskušal in odigral tekme v drugi in tretji ligi za Tolmin, a ni šlo več naprej. Ker sem imel željo, da se preizkusim tudi kot trener, mi je bilo kar nekako logično, da svojo pot nadaljujem na tak način. Tako sem se lotil pridobivanja ustreznega znanja in trenerskih licenc. Na začetku sem treniral fante pri U7 in U13, ter kasneje še kadetsko selekcijo, vse v domačem Tolminu.

Kako vas je pot pripeljala na Vrhniko?

Prvič me je v te konce zaneslo pred petimi leti, ko sem še na Drenu, ko klub še ni bil povezan z Vrhniko, treniral selekcijo U10 in U12. Po sezoni in pol pa sem prejel vabilo, da se pridružim članski ekipi Tolmina kot pomočnik trenerja. Vse skupaj se je zgodilo čez noč, prišlo je do menjave trenerja. Novi trener pa me je želel za pomočnika. To je bila seveda priložnost, ki je nisem mogel izpustiti iz rok, saj je takrat Tolmin nastopal v drugi državni ligi. To mi je ustrezalo tudi glede na to, da so bile moje trenerske ambicije vedno povezane s članskim nogometom.

Ko spremljamo članski nogomet v domačem prvenstvu ali pa tudi na najvišji ravni v tujini lahko vidimo, da so menjave trenerjev precej pogoste. Kako to vpliva na vas?

Ko se odločiš za takšno pot je to del posla, življenjska pot posameznika in takšne selitve so del nogometa. Mislim pa, da spet to ni tako velika težava. Pravi prijatelji ostanejo in tudi, če se z njimi ne vidiš tako pogosto kot v kakšnem drugem obdobju, še vedno ostanejo te vezi, ki so močne. Kot človek se enostavno prilagodiš trenutni situaciji.

Če se dotakneva sedaj še članskega nogometa na Vrhniki, kaj je bilo tisto kar vas je prepričalo. Kaj vas motivira za delo v vrhniškem nogometnem klubu?

Vsekakor gre za seštevek vsega kar sem z vodilnimi v klubu že doživel v moji prvi izkušnji, ki je bila pozitivna in za vizijo, ki jo imajo s člansko ekipo. Všeč so mi ambicije, ki so mi jih predstavili in na kakšen način želijo priti do zastavljenih ciljev. Brez zaupanja v vodstvo pa tega ne bi mogel sprejeti.

Kakšna pa je vizija članskega nogometa na Vrhniki, ki so vam jo predstavili?

Pred par leti se je začelo delati na članski ekipi in moji predhodniki so postavili super temelje. To lahko rečem, ker sem imel tudi izkušnjo, ko sem moral v Tolminu postaviti ekipo čisto na novo in vem kako težko je in koliko energije ti to vzame. Zato sem hvaležen mojim predhodnikom na Vrhniki, ki so postavili temelje, na katerih lahko sedaj gradimo naprej. Naš cilj je preboj v tretjo državno ligo, ki je z vseh pogledov dosti bolj zanimiva in tudi organizacijsko ter finančno bolj zahtevna. Poleg tega pa mi je všeč, ker vodstvo želi, da se uresniči vizijo, da lahko igralce iz mladinskega pogona pridružimo članski ekipi. Mladinci in kadeti igrajo v drugi državni ligi, cilj pri U15 pa je, da se vrnejo v prvo državno ligo.

No in kar želim povedati je, da ti fantje za svoj razvoj potrebujejo igralne minute tudi, ko končajo z mladinskim tekmovanjem. Seveda pa želimo priključiti v člansko ekipo tudi fante, ki so sposobni igrati s člani kljub temu, da po starosti še sodijo v mladinsko konkurenco. Z leti želimo pridružiti članski ekipi čim več domačih igralcev. S tem razlogom smo se z vodstvom NK Dren Vrhnika tudi dogovorili, da prevzamem vlogo strokovnega vodje za selekcije od U14 naprej. To gre z roko v roki s tem, da omogočamo prehode najbolj nadarjenim fantom iz nižje v višjo selekcijo, da se jim tudi na tak način omogoči čim boljši napredek.

Ta prehod v članski nogomet je menda najtežji, tu opažamo največji osip, kje vidite razlog?

Ja to je težava in lahko rečem, da je to dosti globok problem slovenskega nogometa. Pogosto je razlog v napačnem razmišljanju staršev in trenerjev, ko se otroke pregloboko usmerja v nekaj in se pri tem izgubi glavni pomen. V osnovi moraš imet rad nogomet, rad moraš imeti šport. Brez tega ne gre, to je neka osnova. Pogosto se zgodi, da mladi fantje pridejo do točke, ko spoznajo, da ne bodo dosegli nekih sanj ali previsoko zastavljenih ciljev in kar odnehajo namesto da bi igrali zase in za svoje zdravje.

Kakšna je trenutna situacija na lestvici, kakšne so možnosti, da se prebijete v tretjo ligo?

Smo v dobrem izhodišču in cilj, da sezono končamo na prvem mestu in prek kvalifikacij pridemo v tretjo državno ligo je realen. Naš največji tekmec je Rudar Trbovlje s katerimi moramo odigrati še dve tekmi in v resnici svojo usodo držimo v svojih rokah. Seveda bo težko ampak z bolj konsistentno odigranimi tekmami nam lahko uspe. V prvi polovici sezone smo imeli preveč nihanj med samimi tekmami. Točke smo izgubljali na tekmah, ki so že kazale, da so dobljene pa smo jih potem izpustili iz rok zaradi napak. Če bomo odpravili nihanja v igri in pokazali več stabilnosti menim, da so cilji popolnoma realni.

Morda še čisto za konec, kakšnega nogometaša se danes išče?

Uf to je zelo kompleksno vprašanje. Vsak trener ima neko svojo vizijo igre, na osnovi katere potem izbira igralce, če ima to možnost. Jasno pa je kakšni so moderni trendi v nogometu. Iz leta v leto se išče še močnejše in hitrejše nogometaše. Nogometaš mora biti atletsko dober, sposoben visokega pritiska na nasprotnikovo obrambi, a po drugi strani tudi vzdržljiv, da zmore napore sodobnega nogometa, ki je hiter in agresiven. Seveda ob dejstvu, da je dobro tehnično podkovan in ima dobro kontrolo žoge ter pregled nad igro.

Danes mora biti dober nogometaš dovršen v vseh pogledih. Potem je pa tu še znanost, ki je res močno napredovala v zadnjih letih. Od tega kdaj in koliko je potrebno počivati in kako pravilno trenirati, do pravilne prehrane. Tisti, ki temu povsem podredi svoje življenje je na koncu najbolj uspešen. Kdor misli, da bo v petek šel na zabavo in ponočeval do jutranjih ur, potem pa odigral dobro tekmo se moti. Na najvišjem nivoju je to popolna predanost in osredotočenost nogometu.

Peter Kavčič

Copyright © NK Vrhnika 2023 Izvedba: Erpium.com Erpium