Pogled predsednika

 

Pogled predsednika kluba na mesec marec in trenutno situacijo v kateri smo se znašli vsi deležniki NK Dren Vrhnika

Piše se 4. april in za nami sta dva pomladna tedna na podlago enega zimskega, ko klubske aktivnosti ne potekajo po načrtih. Tik pred odhodom mlajših selekcij na priprave v Čatež nas je vse presenetila epidemija zdaj že dobro poznanega koronavirusa. Z zaprtjem šol, prekinitvijo tekmovanj in odredbo vlade RS smo tudi v NK Dren Vrhnika prekinili vse aktivnosti, ki vključujejo udeležbo večje skupine ljudi. Med takšne aktivnosti v prvi vrsti sodijo naši klasični treningi.

Vsi skupaj smo nestrpno čakali pričetek pomladnega dela sezone. Veselili smo se prve uporabe nove travnate vadbene površine za naše najmlajše člane. V pripravljalnem obdobju smo dobro trenirali in želja po dokazovanju v tekmovalnem delu je bila prisotna na vseh ravneh. V zimskem prestopnem roku smo veliko delali, predvsem na sestavi mladinske ekipe. Na tem mestu izražam veliko zadovoljstvo, da se je klubu pridružil trener Žiga Starič. Kolikor sem ga uspel spoznati, izjemen trener in izjemna osebnost. Na splošno je v ekipi trenerjev vladala pozitivna energija in želja po sodelovanju. Z velikim veseljem ugotavljam, da je ta ostala prisotna tudi skozi zadnje tri tedne.

Vrnimo se k osnovam in ponovimo kaj je klub, kaj njegov namen in poslanstvo, kaj je članstvo,… NK Dren Vrhnika je klub v javnem interesu. Osnovni akt, ki opredeljuje delovanje kluba je statut. Društvo je neprofitna organizacija, ki jo vodijo na Skupščini izvoljeni člani upravnega odbora (v nadaljevanju UO). UO NK Dren Vrhnika trenutno sestavlja pet članov in sicer Tadeja Poropat, Nataša Trček, Daniel Cukjati, Matevž Kustec in Andrej Šega. Vsi člani UO delujemo prostovoljno in brezplačno. Namen kluba je organizacija vadbe nogometa v vseh starostnih kategorijah. Začne se že v vrtcu in nadaljuje skozi mladinski nogomet vse do članskega nogometa. Vodstvo kluba je v prvi vrsti odgovorno za stabilno in zakonito poslovanje kluba. Za stabilno poslovanje in obstoj kluba je potrebna skrb za razvoj in vzdrževanje infrastrukture, skrb za kader (tako trenerski, kot zaledni), skrb za finančno stanje, pri čemer je bistvenega pomena uravnoteženje prihodkov in odhodkov in najpomembneje, skrb za naše nogometaše.

Lahko bi potegnili vzporednico z vodenjem podjetja, kjer je zadovoljstvo tako internih kot eksternih strank bistveno za uspeh, le da v klubu uspeha ne merimo s profitom izraženim v €, temveč z zadovoljstvom naših nogometašev. Želja po obiskovanju treningov in tekem, pa tudi druženju soigralcev zunaj treningov in šole je tista, ki nam daje potrditev, da je naše poslanstvo plemenito. Članstvo v klubu je prostovoljno, ne pa tudi brezpogojno. Tako kot za delovanje kluba veljajo zakoni in predpisi, tako tudi za člane našega kluba veljajo pravila, ki jih je potrebno spoštovati. Pravila in pogoje članom za čas svojega mandata s sprejemanjem pravilnikov in sklepov določa izvoljeni UO. Pri vseh sprejetih pravilnikih in sklepih je vodilo UO v prvi vrsti vedno narediti tisto, kar je prav. Ne želimo biti všečni ampak pravični, vendar pa je pri sprejemanju kolektivnih pravil naš pogled vedno usmerjen v klub kot celoto in ne v posamezno skupino ali posameznika.

V vodstvu kluba smo v drugi polovici meseca marca budno spremljali ukrepe vlade, odzive panožne zveze NZS, Olimpijskega komiteja in ostalih deležnikov. Veliko smo se pogovarjali tudi z drugimi primerljivimi klubi, o njihovih izkušnjah in načinu spopadanja s trenutno krizo. Ukrepi vlade na področju finančne pomoči so klube zaobšli. Pomoči v tem trenutku ni na vidiku ne s strani panožne zveze NZS, ne drugih inštitucij, ki skrbijo za razvoj športa v RS. Tudi odločitve v katero smer se bo obrnil tekmovalni del sezone ni na vidiku. Tako smo klubi prepuščeni sami sebi. Odzivi klubov so različni in gredo vse do zaprtja klubov. V NK Dren Vrhnika kluba ne bomo zaprli. Prav tako ne bomo ogrozili finančne stabilnosti kluba. Odločili smo se, da klub ohranimo in preživimo te za vse nas negotove čase. Razlog temu so naši nogometaši. Ker vemo kako težko pričakujejo vrnitev na zelenice, bomo naredili vse, da jim ob vrnitvi zagotovimo kar najboljšo izkušnjo. To vključuje urejena igrišča in trenerski kader, ki ga v klubu želimo ohraniti in mu pomagati prebroditi te težke čase.

V klubu bomo za mesec april ustanovili sklad za pomoč/plačila iz katerega bomo pomagali tistim, ki bodo zaradi izpada prihodka ogroženi. Tukaj nastopi solidarnost. Da nam bo to uspelo, potrebujemo razumevanje našega članstva, saj bo tudi to nosilo del finančnega bremena za čas krize. Vsem, ki v našem delovanju prepoznavate pravo pot in nam v teh časih izrekate pohvalo in podporo, se iskreno zahvaljujem. Tudi vi ste povod za pisanje teh misli, pa tudi razlog za občutek mirnosti in prepričanja, da bomo po zaključku tega težkega obdobja še močnejši, še bolj povezani in še boljši!

Kot je to običajno v naši družbi, je vedno prisoten tudi delež skeptikov. Seveda je tudi tukaj ta delež v veliki manjšini in zanimiva so stališča, ki jih zastopajo. Primerjanje vadbe nogometa s samopostrežno trgovino ali frizerjem v veliki meri kaže na nerazumevanje materije. Pri nakupu v trgovini ali pri frizerju gre za enkratno dejanje, kjer je narava poslovanja določena po principu kar vzameš to plačaš. Pri nogometu gre za članstvo v organizaciji, ki izvaja letni program, zato ta tudi določa letno vadnino, ki se plača v enajstih enakih obrokih v obdobju avgust-junij. Poznamo tudi vmesne principe poslovanja, kot so naprimer fitness centri, kjer se lahko odločiš za nakup celoletne karte, mesečne karte ali enkratnega obiska. Prepričan sem, da vsi poznamo razmerja cen na posamezen obisk, ki so prisotna v tem primeru. Po običaju bodo ti isti skeptiki enkrat, ko se bodo razmere normalizirale prvi pričakovali oz. zahtevali ustrezna igrišča in trenerski kader. In zagotovili bomo oboje, pa ne zaradi teh skeptikov, temveč zaradi večine, ki predstavljate resnične podpornike kluba.

Vrnimo se k nogometu in našemu klubu. Do preklica bodo naši trenerji pripravljali treninge za samostojno delo in jih po različnih kanalih pošiljali našim nogometašem, pri mlajših selekcijah pa staršem. Suverena odločitev posameznika je ali bo program izvajal. Zavedamo se, da je skupinska vadba zabavnejša in bolj zanimiva kot samostojno delo. Želja kluba, pa tudi moja osebna je, da se programi vadbe izvajajo, saj to pripomore k fizični, pa tudi pozitivni psihični kondiciji otrok, kar pa je v teh časih še kako pomembno. Apeliram na starše, da otroke spodbujate k vadbi. Ne pozabimo, da so otroci del naše nogometne šole zato, ker imajo radi žogo in nogomet, zato jim pomagajmo ohraniti to navdušenje.

Razmere se lahko spremenijo iz dneva v dan, zato bomo v klubu še naprej spremljali vse možnosti, ki bi nam olajšale prebroditi te čase. Odzivnost in prilagodljivost bosta v teh časi ključna. O vseh spremembah boste sprotno obveščeni.

Na koncu se želim zahvaliti vsem, ki s klubom dihate tudi v teh časih, vsem vam, ki vam ni vseeno, vsem trenerjem, vsem drugim deležnikom kluba, občini Vrhnika, Zavodu Ivana Cankarja, predvsem pa vsem našim nogometašem, ki pridno izvajate programe vadbe.

Povezave:

Ostanimo zdravi!

Andrej Šega

 

 

 

 

Copyright © NK Vrhnika 2023 Izvedba: Erpium.com Erpium