Slovesna otvoritev novega igrišča z umetno travo

 

Uradna otvoritev

Šport je pomemben del razvoja mladih. Ne pripomore le k pravilnemu telesnemu razvoju, ampak tudi k razvoju posameznika v odgovorno in odraslo osebo s pravimi vrednotami. Da pa mladim lahko omogočimo tak razvoj, potrebujemo tudi športno infrastrukturo. Od sredine oktobra naprej je Vrhnika bogatejša za veliko igrišče z umetno travo, ki je ena od večjih pridobitev za šport na Vrhniki v zadnjih 40 letih.

Ob tej slovesnosti so se zbrali tako predstavniki Nogometnega kluba Dren Vrhnika, kot tudi podporniki in pokrovitelji ter predstavniki občine z županom na čelu in predsednik Medobčinske nogometne zveze Ljubljana.

Boštjan Koprivec, direktor Zavoda Ivana Cankarja, ki v vrhniški občini skrbi za mnogo dejavnosti, med drugim tudi za šport in kulturo, je zbrane pozdravil z zahvalo vsem skupaj za podporo, saj brez sodelovanja vseh prisotnih ne bi prišlo do te nove pridobitve za Vrhniko.

Ko sta s sedanjim županom Danielom Cukjatijem pred desetimi leti, še kot sodelavca na Zavodu Ivana Cankarja, snovala razvoj športnega parka in ugotavljala kam lahko umestijo kakšno aktivnost je priznal, da je ena najlepših stvari, ki se mu je zgodila prav to, da se neka vizija na koncu tudi uresniči. Zahvalil se je vsem občinskim svetnikom in podpornikom te vizije, da je šla izgradnja igrišča v proračun in imamo danes takšno pridobitev na Vrhniki. Po uvodnem pozdravu je predal besedo županu Danielu Cukjatiju, ki je vsem prisotnim v uvodu povedal zanimivo informacijo o vlaganju v športni park.

Pred dnevi, ko je ob neki drugi priložnosti govorili z arhitektoma, so prišli do zanimive in kar malce zaskrbljujoče ugotovitve. V ta športni park se je nazadnje resneje vlagalo daljnega leta 1976. “Če sem prav razumel arhitekta Drašlerja, je ob stoletnici rojstva Ivana Cankarja tedanja država investiral v infrastrukturo in zgradila športno dvorano in športno igrišče. Od takrat naprej pa je bilo celotno finančno breme športnega parka ali atletskega stadiona na ramenih podjetja IUV in vojske, oziroma športnih društev kot sta nogometni in teniški klub.

Mi menimo, da je pomembno, da ta park živi. Ne zato da je lep ali da lahko rečemo, da imamo tudi to infrastrukturo ampak predvsem zato, da živi, da otroci lahko gredo na igrišče, da jih umaknemo z ulice.  To je ena od prvih pridobitev v viziji razvoja območja ob Ljubljanici. Upam, da bomo v nekem doglednem času uspeli realizirati vse te načrte in seveda, da bo športni park služil svojemu namenu tako kot mora. Čestitam tudi nogometnemu klubu Dren Vrhnika, ki je pred dvema letoma začel nekoliko bolj ‘pritiskati’ na občino in tudi veliko pripomogel, da se je zgradil prvi del igrišča, sedaj pa še ta drugi del, kjer je k investiciji pristopila občina Vrhnika. Ob koncu svojega nagovora je vsem prisotnim še enkrat čestital in jim zaželel veliko zadovoljstva ob uporabi igrišča ter seveda veliko športnih uspehov.

Ker je nova pridobitev v prvi vrsti namenjena otrokom, je besedo prevzel tudi predsednik NK Dren Vrhnika Andrej Šega, ki je poudaril, da to ni samo pridobitev za nogometni klub ampak za celotno občino. Ko je v minulem tednu zaradi zaključevanja del igrišče nekajkrat obiskal v dopoldanskem času, je z veseljem ugotovil, da otroci iz bližnje osnovne šole z veseljem uporabljajo površino z umetno travo in igrajo nogomet, ko je veliko travnato igrišče razmočeno. Veseli ga, da bodo to novo površino lahko uporabljali tudi drugi športniki in ne samo nogometaši. Ob tej priložnosti ni pozabil vseh pokroviteljev in donatorjev, ki so sploh omogočili sredstva za izgradnjo te nove športne infrastrukture. Priznal je, da ga tokrat ne skrbi, da bi v nagovoru koga ponesreči izpustil, saj so vsi navedeni na velikem reklamnem panoju v ozadju.

Poleg igrišča z umetno travo je občina pridobila tudi na novo zgrajeno manjšo travnato površino narejeno po visokih standardih. Izvajalci del so najprej poskrbeli za izkop nato pa uredili drenažo s tamponom in vse skupaj prekrili z zelo kakovostno zemljo in posejali travo, ki je namenjena nogometnim igriščem. Na koncu se je predsednik NK Dren Vrhnika spomnil tudi tega, da je v času pred županskimi volitvami tudi javno podprl takratnega kandidata in sedanjega župana Daniela Cukjatija saj je verjel, da se bo osebno zavzel za izgradnjo drugega dela igrišča z umetno travo. Pričakoval je, da bo s svojo novo vizijo nekako v enem letu tudi realiziral to izgradnjo, ni pa pričakoval, da se bo s sodelavci in ob podpori občinskega sveta ter zavoda Ivana Cankarja tako potrudil, da smo lahko priča tej novi pomembni pridobitvi za Vrhniko in šport celo prej kot v enem letu od volitev.

Preden so svečano prerezali trak, se je Boštjan Koprivec še javno zahvalil glavnim izvajalcem, ki so se zelo potrudili, da smo lahko v tako kratkem času priča novi pridobitvi. To sta podjetji MKeršmanc d.o.o., kjer so se ponovno izkazali s kakovostno in hitro gradnjo zahtevnih površin ter Green studio, ki so bili zadolženi za izvedbo in polaganje umetne trave, na kateri bodo otroci in športniki lahko trenirali in pili svoje nogometne veščine. Sledilo je povabilo vrhniškega župnika Mohorja Rihtaršiča k blagoslovu, kjer je Koprivec še spomnil kaj sploh pomeni beseda blagoslov, ki torej izhaja iz besed blago-slovo torej dobra beseda in na koncu izrazil upanje, da bodo športne aktivnosti tukaj potekale dobro, brez poškodb ter na koncu še hudomušno pripomni ‘pa da zmeraj zmaga domača ekipa’. Temu je seveda sledil močan aplavz in veliko smeha, kar pa je bila iztočnica tudi za župnika, ki je priznal, da novega športnega igrišča doslej še ni blagoslovil. Božji blagoslov je priklical z uvodnim nagovorom, da naj tu domujejo prave športne vrednote kot so vztrajnost, ekipni duh, požrtvovalnost, ki so sicer splošno človeške vrednote za katere si želimo, da bi jih danes imeli otroci in mladina. Tudi izbor odlomka iz svetega pisma je bil športno obarvan, saj je prebral berilo iz pisma Korinčanom, ki govori o tistih ki tečejo, le eden pa dobi nagrado.

Tekma

V povsem športnem vzdušju se je nadaljeval tudi neuradni del saj smo imeli na novi pridobitvi že takoj po otvoritvi priložnost uživati v edinstveni nogometni tekmi med ekipo U15 Črni, ki jih je vodil trener Iztok Gruden in med ekipo nekaterih trenerjev, pokroviteljev in predstavnikov občine. Ekipo, kjer sta nastopila tudi župan Daniel Cukjati in predsednik NK Dren Vrhnika je vodil podpredsednik kluba Matevž Kustec.

Po uvodnem ‘otipavanju’ pripravljenosti starejše ekipe so mladi vrhniški nogometaši brezkompromisno štartali proti golu. Kljub nekaj dobro odigranim kombinacijam starejše ekipe, ki bi morda s kakšnim treningom pred tekmo še nekako parirala mladim je v drugem polčasu selekcija U15 Črni povedla z lepim preigravanjem nasprotnikove obrambe, tako da je žoga kar dvakrat končala v golu. Vratar starejše ekipe kljub svoji velikosti in vsem atributom ter požrtvovalnosti ni uspel ustaviti naleta mladine, ki ni kazala pretiranega strahospoštovanja do starejših. Delilec pravice na igrišču je bil sodnik Asmir Sagrković, ki sicer sodi prvoligaške tekme članov, ima pa tudi že nekaj izkušenj iz prestižne nogometne lige prvakov. Na njegovo sojenje ni bilo pritožb z nobene strani, zato se je tekma končala v prijateljskem duhu in so si nasprotniki, po koncu utrujeni a zadovoljni, čestitali za pošteno tekmo. Sledil je še neformalni del ob domačih dobrotah, opazili pa smo, da so bili predvsem člani starejše ekipe videti nekoliko bolj izmučeni in potrebni osvežitve.

Pri NK Dren Vrhnika vabijo vse, ki jim je blizu nogomet, da pridejo spodbujat njihove selekcije na domače tekme. Razpored tekem in urnike treningov pa si lahko ogledate na klubski spletni strani, kjer najdete tudi vse najnovejše novice in rezultate ter informacije za vpis v nogometni klub.

Ob dejstvu, da v klubu trenira že več kot 300 članov, je vizija v tem največjem športnem društvu v občini jasna. Vloga nogometnega kluba je, da poskrbi predvsem za športni in osebnostni razvoj otrok in mladine, z dobrim delom pa se slej ko prej pokažejo tudi rezultati.

Peter Kavčič

Copyright © NK Vrhnika 2023 Izvedba: Erpium.com Erpium